20.03.2014 • 05:56

1 Admin • “Приказки за Ева” - фотографска изложба

“Приказки за Ева” - фотографска изложба на Бургаска Фотографска Общност се откри на 17-ти март от 18.30 ч. в Бургас, Културен център “Морско казино” - зала “Георги Баев”.

Експозицията ще бъде открита до края на месеца.

Имах удоволствието да получа отговори на някои свои въпроси от Петя и Николай - хората, стоящи зад създаването на това културно събитие за втора поредна година.

Коя е Ева? Всички знаем, но все пак ... Възприятието на всяко изкуство е въпрос на субективни критерии, но има ли изложбата конкретна концепция?

Ева е жената във всичките нейни проявления и възрасти. Идеята на тази изложба е да покаже женската красота и характер. Темата е трудна и многопластова като асоциации и тълкуване, което пъкдоведе до включването на няколко наистина добри творби. За съжаление липсват кадри от жанра "Голо тяло". Основните кадри са портрети. Въпреки това има интерпретации на младата, неуверената, замечтаната, силната, смелата, майката, щастливата, веселата, сексапилната, уморената, отрудената Ева.

Кои са участниците в тази изложба?

Основната група участници са членове на БФО, аматьори и професионалисти. Останалите са автори поканени от нас от изложбата "Бургас около мен", както и няколко автора извън Бургас, които са разбрали за изложбата и се включиха. Общо 39 автора с 52 фотографии.

Какво струва създаването на тази изложба?
Трудът по организацията е сериозен – цялата комуникация с толкова автори, след това журиране и последвалата подготовката за печат, както и самото откриване на изложбата.

Какво място заема фотографията сред визуалните изкуства днес?
Прогресът на цифровите технологии правят ли я прекалено експлоатирана, по-комерсиална и лишена от автетнтичност?

Фотографията днес има сериозно присъствие сред визуалните изкуства, но все още е подценявана. По тази причина влагаме усилия за популяризирането и.
Цифровите технологии имат своя принос както в положителна, така и в отрицателна насока. От една страна "захранват" огромно количество слаби кадри, но пък от друга дават нови възможности и интструменти на добрите автори. Всъщност този въпрос сам по себе си води до една сериозна тема за размисъл, но основното за един кадър, достоен да се нарече "фотография" е внушението му и крайният резултат, а не процесът, чрез който е постигнат.

Автор : Саломе Мария Салса

ReplyQuote

Text

big_smile exciting haha victory happy unhappy grimace bad_smile greedy eyes_dropped amazing anger horror electric_shock shocked shame scorn bad_egg beaten cry nothing_to_say girl black_heart what money super_man the_iron_man nothing