Правила за ползване на PhotoMoment

Задължителни изисквания

 1. Абсолютно се забранява публикуването на порнографски снимки, актови снимки на лица под 18-годишна възраст, фотографии, съдържащи елементи на насилие, расова и религиозна дискриминация, кадри, нарушаващи правата на трети лица и съдържащи заплахи за живота и неприкосновеността на човека, фотографии, служещи за пропаганда и публична демонстрация на нацистки атрибути или символики, призиви към разпалване на междунационални конфликти. Не се разрешава и публикуването на репродукции на картини, преснимани снимки, вестници или списания.
 2. На PhotoMoment се разрешава публикуването само на фотографии, за които даденият автор притежава авторски права, в това число и колажи, в които са използвани елементи на чужди автори. При публикуването на снимки на фотомодели авторът трябва да притежава съгласието на модела.
 3. Навсякъде и във всякакъв вид категорично се забранява използването на нецензурни изрази, обидни думи към потребителите на сайта, публично изясняване на отношения в оскърбителна форма, непристойно поведение, публични провокации, подстрекателство към участниците във форума за действия с неприятни последствия, писането на непристойни коментари, съобщения, имена на снимки и потребителски имена, целта на които е създаването на конфликти или обида под каквато и да е форма.
 4. Абсолютно се забранява публикуването на материали с рекламно съдържание, без позволението на администраторите на PhotoMoment.
 5. Забранява се публикуването на теми и мнения във форум PhotoMoment, свързани с пиратско придобиване и притежаване на нелегален софтуер.
 6. При писане на български език във Форум PhotoMoment, в коментариите под снимки и папки, както и в Базар PhotoMoment, е желателно използването на кирилица.

При неспазване на някое от горните изисквания, нарушаващата правилата снимка, мнение, тема или коментар ще бъдат изтривани без предупреждение, а авторът им ще получи предупреждение за изтриване. При повторно нарушаване на правилата, той ще бъде изтрит, заедно с всичките му снимки, мнения, теми и коментари.

Регистрация

На PhotoMoment всеки потребител има право да създаде само една регистрация. Всеки опит за създаване на втора, трета и т.н. ще бъде наказван с изтриване на дублиращита регистрация и предупреждение на потребителя за изтриване, а при повторен опит - с окончателно изтриване на потребителя от PhotoMoment.

Защита на личните данни

Регистрацията на сайта се потвърждава чрез връзка изпратена ви на вашия e-mail адрес. Вашият e-mail адрес няма да бъде предоставян на трети лица и ще бъде използван единствено за комуникация с вас в следните случаи:

 1. Потвърждаване на регистрацията.
 2. В случаите на загубена или забравена парола, на този e-mail адрес ще ви бъде изпратен връзка за смяна на паролата.
 3. Когато изрично сте упоменали, че искате да следите отговорите в някоя от темите във форума или базара, новите мнения ще ви бъдат препращани на този e-mail адрес.
 4. Когато ваша снимка бъде поставена от администраторите на първа страница на сайта ще получите кратко уведомление за това.

Статуси

На PhotoMoment съществуват три статуса на авторите, като всеки един от тях е отбелязан със съответния знак.

 • Първо ниво - присъжда се на всички новопостъпили автори на PhotoMoment. Потребителите с този статус гласуват за останалите снимки с 1 точка.
 • Второ ниво - присъжда се по преценка на администраторите на сайта, като за получаването му авторът трябва да има публикувани минимум 10 снимки във PhotoMoment. Потребителите с този статус имат право да гласуват за останалите снимки с 3 точки.
 • Трето ниво - присъжда се от администраторите на сайта по тяхна преценка. Потребителите с този статус имат право да гласуват за останалите снимки с 5 точки.

Администраторите на PhotoMoment запазват правото си да понижават статуса на авторите в случай на публикуването на фотографии в разрез с правилата на сайта, при публикуването на нецензурни и оскърбителни мнения и коментарии, при видимо понижение в смисловото и техническо качество на фотографиите на съответния автор. В случай на опит за манипулиране на системата на гласуване, администраторите запазват правото си да изтрият съотвения автор от сайта.

Рейтинги, препоръки, класации и отличителни знаци

Рейтингите на PhotoMoment се определят от потребителите на сайта чрез гласуване, препоръки и брой посещения. На сайта са обособени галерии, съдържащи фотографиите с най-висок рейтинг, като най-добрите се отбелязват със специални знаци, отговарящи на дадената класация (виж началната страница на PhotoMoment). Класациите са:

 • Избор на редактора - съдържа всички снимки, избрани от администраторите на PhotoMoment. Това е най-високото отличие, което може да се получи на сайта. Такава снимка се показва на първата страница, а периодът, в който ще бъде заменена с друга се определя по преценка на администраторите на сайта. Отличителен знак получава всяка снимка, попаднала в тази класация.
 • PhotoMoment препоръчва - съдържа снимки, които администраторите на сайта са преценили, че заслужават по-голямо внимание. Тези снимки се изобразяват на първата страница на сайта, като периодът, в който ще бъдат заменени с други се определя от администраторите на сайта. Отличителен знак получава всяка снимка, попаднала в тази класация.
 • Топ 40 за 4 часа - класацията съдържа 40-те снимки с най-висок рейтинг от гласуване за последните 4 часа от часа на публикуването им. Снимката с най-висок рейтинг в тази класация се изобразява на първата страница на сайта. Отличителен знак получава само снимката, която е била на първа позиция в тази класация в момента на излизането й от нея.
 • Топ 40 за деня - съдържа 40-те снимки с най-висок рейтинг от гласуване, получен за съответния ден (от 00:00 до 24:00 според Източно-Европейската часова зона EET). Отличителен знак получава само снимката, която е била на първа позиция в тази класация в края на деня.
 • Топ 40 за седмицата - съдържа 40-те снимки с най-висок рейтинг, получен от гласуване за последната седмица (от понеделник до неделя). Отличителен знак получават всички снимки, задържали се в тази класация до края на седмицата.
 • Топ 40 за месеца - съдържа 40-те снимки с най-висок рейтинг, получен от гласуване за последния календарен месец. Отличителен знак получават всички снимки, задържали се в тази класация до края на месеца.
 • Топ 40 по посещения - съдържа 40-те снимки с най-висок рейтинг за последните 3 месеца, получен от брой посещения на дадената фотография. Отличителен знак получават всички снимки, задържали се в тази класация до края на периода.
 • Топ 40 по препоръки - съдържа 40-те снимки с най-висок рейтинг за последните 3 месеца, получен от броя препоръки от потребителите на сайта. Отличителен знак получават всички снимки, задържали се в тази класация до края на периода.

Категории

На PhotoMoment са обособени 30 категории, за някои от които съществуват следните задължителни изисквания.

 • Автопортрет - в тази категория се допуска публикуването единствено на автопортрети. В случай на несъответствие, снимките ще бъдат премествани в други категории без предупреждение.
 • Голо тяло - над тази категория ще бъде упражняван особено силен контрол. Администраторите на сайта се надяват, че авторите няма да нарушават границите на позволеното и запазват правото си да изтриват без предупреждение фотографии без нужните естетически качества. Абсолютно се забранява публикуването на актови фотографии на лица под 18-годишна възраст и на снимки с порнографско съдържание! Авторите на такива фотографии ще бъдат директно изтривани от сайта без предупреждение!
 • Фотомодели - в тази категория снимки имат право да публикуват единствено фотомодели, притежаващи права за публикация на фотографиите си. Задължително условие е посочването на името на фотографа, освен в случаите, в които фотографът изрично е указал, че не желае името му да бъде публикувано. Фотомоделите нямат право да публикуват снимки в други категории. Фотографите нямат право да публикуват снимките си в категория "Фотомодели".
 • Панорама - в тази категория максималния позволен размер на снимките е 1200 пиксела на 640 пиксела.

В случай на несъответствие между публикуваната фотография и категорията, в която е поставена, администраторите на сайта запазват правото си да преместват снимките в друга категория, без съгласието на автора.

Модериране

На сайта съществува система за селектиране на фотографиите, които влизат в основната галерии за деня. Тези снимки, които не отговарят на необходимите критерии за качество и естетика, които не притежават нужните идейни и технически достойнства или са ценни само за техните притежатели (фотографии за спомен, обичайни снимки на пейзажи, цветя, насекоми и т.н.), се изтриват от основната галерия на сайта, но остават на страницата на автора и класациите на сайта. Няма никакво значение какъв е жанрът, кой е авторът и колко точки има снимката. Решението не се взима еднолично, а първоначално се обсъжда от всички администратори и модератори на сайта.

PhotoMoment запазва правото си по всяко време да прави промени в правилата за използване на сайта.